tisdag 13 september 2011

Neem

I Indien och Afrika finns ett träd som kallas "miraklernas träd" eller "De 40 sjukdomarnas träd" – ett levande apotek.  Trädet heter Nim-, Neem eller Margosaträdet och är en mahognysläkting. Finner du ett Neem träd så skall du söka skydd där. För där finner du ett träd som inte har några skadeinsekter, marken runt trädet är bördigt och luften under dess löv är frisk. Du kan alltid sova tryggt under ett neemträd. Ett neem träd är många gånger byns räddning då man kan använda alla delar av trädet.

Hur funkar Neem trädet, vad använder man?

Neemträdet kan bli 25 meter hög på tio år  och kan leva i upp till 200 år. Neem ett städsegrönt träd, ett träd som inte fäller sina löv.
Man tar även tillvara på neemträdets bark och blad. Av dessa gör man extrakt som används både invärtes och utvärtes, till samma användningsområden som oljan.
Neemoljan framställs antingen genom kallpressning eller genom värmebehandling av fröna och därefter pressning. Förutom fettsyror, innehåller oljan andra ämnen som gör att den har en starkt antibakteriell effekt. Neem fungerar också väldigt läkande för hud med acnebesvär.

Användningsområden

Insekter, bakterier och parasiter dör i kontakt med Neem, men det är ofarligt för varmblodiga djur. Därför finns det aldrig några insekter i Neem trädet.
Traditionellt har neemträdets virke, bark, löv och blommor använts mot alla slags sjukdomar inklusive flertalet hudsjukdomar.

Neem oljan rekommenderas generellt för att användas i hudvård, medan löven används till skönhetsbehandling. Neemfröer, bark och löv är grunden till olika Neem extrakt.

Följande är de rikligast förekommande och mest studerade kemikalierna som finns i Neem-trädet:

Nimbin - antiinflammatorisk, febernedsättande, antihistamin, anti-svamp.
Nimbidin - antibakteriell, anti-ulcerös (magsår), anti-arytmi (hjärtrytmrubbningar), antisvamp.
Nimbidol - antituberkulos, anti-protozon (malaria), febernedsättande.
Gedunin - blodkärlsvidgande, anti-malaria, anti-svamp.
Sodium nimbinat - urindrivande, spermiedödande, anti-artrit (ledinflammation).
Quercetin - anti-protozon (malaria), antioxidant, antiinflammatorisk, antibakteriell.
Salanin - insektsrepellent.
Azadirachtin - insektsrepellent, motverkar insektsbett, anti-hormonell (cancer).






  Hos www.moderjord.nu hittar du tandkräm, tvålar och ansiktstvättar som innehåller Neem.

1 kommentar:

  1. Fin blogg! Har provat tandkrämen, rekommenderas verkligen :D

    SvaraRadera