måndag 12 september 2011

Sandelträ

Sandelträ är ett kärt barn med många namn. 

Sandalwood oil, essential oil of sandalwood, oil of sandal-wood, santal oil, oil of santal, otto of santal, East Indian sandalwood oil, East Indian oil of santal, white sandalwood oil, sanders-wood oil, white saunders oil, yellow saunders oil, yellow sandalwood oil, Mysore sandalwood oil, sandalwood Mysore oil 

Vad är då egentligen Sandelträ för någonting? 

Det är trä från ett almugträd som blir 4-5 m högt men som kan bli upp till 20 m. Stammen kan bli 30 cm i diameter. Barken blir med tiden grov och mörkbrun till rödbrun. Splintveden är vit och doftlös, den hårda och tunga kärnveden gul med ljus- och mörkröda ringar, med starkare sandeldoft ju mörkare den är.

Jag har hört talas om sandaltvålar, sandaloljor och gillar verkligen doften, men hur utvinns oljan?

Ur veden och roten. Trädet grävs upp med rötterna och grenarna huggs av, eller så fälls trädet och de värdefulla rötterna grävs upp efteråt. Den doftande kärnveden börjar bildas först när trädet är tio år så innan dess är det meningslöst att avverka trädet för utvinning av eterisk olja. Idealet är att trädet inte fälls förrän det börjar visa ålderstecken vid 18-25 år. Allra helst ska man vänta till 50-60 då oljehalten är maximal.

I Indien lät man förr stammen ligga kvar några månader tills vitmyror ätit upp de luktlösa delarna bark och splintved. Snabbare och mer effektivt är att barka av trädet och ta till vara splintveden, som används till snickerier. Kvar blir doftande kärnved och starkt doftande rötter som huggs i 60-70 cm stora bitar och tas till uppsamlingsplatser där de vägs, ansas och kvalitetsklassas. Sågspånen säljs till tempel där den används som rökelse eller följer med i destilleringen av eterisk olja. 

Vad är sandalolja bra för, mer än att den doftar underbart? 



 Hudläkemedel
 
I Indien används den mosade veden sedan mycket länge som svalkande medel på brännskador och klåda. Den eteriska oljan är klådstillande och lindrar irritation av solsveda, insektsbett, hemorrojder, sår, utslag, bölder, nare, hudsprickor och psoriasis och eksem, särskilt torra. Sandelolja är ett klassiskt medel för torr hy. Bra i rakvatten eftersom den är sammandragande, stimulerar blodcirkulationen, antiseptisk, svamphämmande och lindrande och lugnande på småskador. 




Massage med sandelträolja kan lindra nervvärk, ryggskott och ischias. Används vid massage. Även vid vätskeansamling, urinvägsinfektion, blåskatarr, på benen för att lindra klåda av åderbråck och för att förebygga nya. En droppe inmasserad på halsen kan lindra halsont. Fungerar utmärkt i ett lugnande och avslappande bad.  En vanlig användning i indisk medicin är i ett ångbad vid heshet och hosta, särskilt envis torrhosta. Fungerar problemfritt som tvålparfym, och används mycket både som doftämne och fixatör. Irriterar inte huden, även om det har rapporterats fall av kontakteksem av santalener. Kan doseras högre än essenser allmänhet.

Det är en av västerländska kvinnors favoritdofter enligt undersökningar. Den är ofantligt omtyckt och används mycket i Indien och Japan. Inom vissa riktningar av islam hör den (med mysk, ambra, jasmin och myrra) till de heliga dofter som alla rekommenderas att använda.

Insektsmedel. Röken av brinnande sandelträ stöter bort insekter, den skys t. ex. av mal.  

Hos www.moderjord.nu hittar du tvålar och rökelser som innehåller sandalwood.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar