torsdag 17 november 2011

Feng Shui

Vad är Feng Shui?
 
Feng shui betyder vind och vatten. Det är en 3000-årig kinesisk lära som går ut på att inreda enligt naturens egna krafter. Tanken är att harmoni i hemmet skapas genom att efterlikna naturens former och färger. En grundregel är att låta chi, energikraften, ständigt flöda fritt i hemmet. Chi är en universell kraft, en energi som finns i rörelse omkring oss i all materia, och även inom oss människor. Felplacerade möbler och inredningsdetaljer stjäl energi och det gäller att istället få det som finns i hemmet att fungera i harmoni.

Tre viktiga Feng shui verktyg

1. De fem elementen 
Vatten, eld, jord, trä och metall, som all materia är uppbyggd av, bär på energier som påverkar oss människor på olika sätt. Genom att kombinera de olika elementen på rätt sätt i heminredning uppnås balans.
2. Yin och Yang
 Dessa två motpoler samspelar med varandra. Ljus kompletterar mörkt, manligt balanseras av kvinnligt och starkt kombineras med svagt. När vi har lärt oss att känna igen olika tings kvalitéer kan vi också samordna dem i harmoni.
3. Baguan 
Bagua är ett kinesiskt ord som betyder ”de åtta trigrammen”. Varje trigram är kopplat till olika livsaspekter: livsväg/karriär, kärlek/relationer, familjerelationer/hälsa, rikedom, stöd i livet, kreativitet/barn, kunskap/självkännedom och framgång. Baguan är en karta där de olika livsaspekterna har sina givna platser. Genom att lägga baguakartan över en skiss av sitt hem kan man se var i bostaden livsaspekterna är belägna. Därefter kan man på olika sätt påverka de delar av sitt liv som man vill förändra.

För att kunna ändra om efter Feng Shui principerna finns det något viktigt att börja med. RENSA!

Ditt hem speglar hur du är som person, vilket innebär att har du det stökigt och rörigt i ditt hem har du det också inom dig. Röra är när man har för många saker på för liten yta, och till onödiga saker hör allt som du inte tycker om eller använder, trasiga och oavslutade saker. Allt sådant hindrar Chi att flöda som det ska och det hjälper inte att stuva undan i skåp och lådor!
Effekterna av röran - minskad energi, kvarhållande av det förflutna, skapar blockeringar i din kropp och skapar en oönskad symbolik.

Rensningen kommer att frigöra massor av energi så ta det i den takt som passar dig.

Feng shui handlar om den osynliga energi som finns i all materia, och de vägar som denna energi tar. Att inreda för god feng shui innebär att skapa rum som balanserar de fem grundenergier som universum enligt feng shui består av.

Undvik
• Starka färger i ett sovrum.
• Utskjutande hyllplan och hörn, de ska inte vara riktade mot platser där du vistas länge som sängen eller arbetsplatsen.
• Att spara sånt som du förknippar med dåliga minnen och presenter bara för att du fått dem.
• Att ställa skrivbordet vänt in mot väggen, vänd det istället så att du får uppsikt mot rummet.
• Att ha saker som du förknippar med jobbet i sovrummet, där ska du bara slappna av och sova.
• Att sova mellan ett fönster och en dörr, då hamnar du i ett energidrag som kan störa sömnen.
Tänk på att
• Sitta eller ligga med vägg bakom ryggen, stöd på sidorna och fri sikt mot dörren.
• Friska växter och vattenarrangemang hemma skapar bra atmosfär.
• Lägga ner lite jobb på att få en ordentlig och vacker entré, det lockar in möjligheterna hemmet.
• Gärna ha ett runt eller rundat matbord, det främjar samvaron.


Hos www.moderjord.nu finns följande Feng shui produkter:




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar