lördag 7 januari 2012

Tvål

Vem hittade på tvålen och när?

Den hemkokta tvålen och såpan har inte fått någon historia skriven, men den tillverkades huvudsakligen av landbygdsbefolkningen som aldrig hört talas om ”fintvål”. Tvålen tillverkade de av djurfett från köket som de blandade med träaska i vatten, denna blandning var inte vidare hälsosam mot vare sig hud eller kläder.

Det fanns så kallade Såpsjudarfruntimmer  som gick runt i gårdarna och erbjöd sina tvålkokartjänster. Mycket skrock omgärdade tvålkokningen. Helst skulle den ske i hemlighet. Inga elaka eller olyckliga människor fick finnas i närheten; de kunde förtrolla koket bara genom en blick i såpgrytan. Lika illa var det om ordet såpa sades högt eller om man glömde röra åt samma håll.

Första gången tvål nämns i en svensk text är i början av 1500-talet, från vilket det lär finnas ett recept på tvål och såpa i en handskrift av Västeråsbiskopen Peder Månsson.
Kommersiell tillverkning började först i början av 1600-talet och tvål var då en mycket dyr produkt främst för överheten.
1630-tal: 4 öre betalades för "tvål till prinsen" (Karl X Gustav) under en resa i Sverige. Ett par stövlar kostade 6 öre vid samma tid.
1856: Priset sjönk inte nämnvärt under de två följande århundradena. 24 skilling per styck var nästan en dagsverkeslön.
Så sent som 1740 nämns tvål som en nyhet i Sverige.

Tillverkare
År 1883 fanns 10 tvål- och såpfabriker i Sverige, 1901 fanns 37, 1920 var de 58. 

I dag finns det bara en fabrik: Victoria (Helsingborg 1905-) med egen tvåltillverkning sedan 1914 och idag landets enda tvålfabrik. Ihågkommen av ingen, eftersom Victoria är en anonym legotillverkare av all fast tvål som görs i Sverige idag. (Men, alla hälsosamma och miljövänliga örttvålar och chokladtvålar i brun papp med bastnöre som säljs på marknader, i hälsokostbutiker och turistshoppar då? De gjuts av färdig glycerintvålmassa tillverkad i fabriker långtbortistan.)

Uttrycket soap opera är från 1920-talets USA. Det var tvål- och tvättmedelstillverkarna som sände den mesta reklamen under eftermiddagarnas radiodramer för (den tvättande) hemmafrupubliken. Det svenska ordet blev tvålopera (1947); såpopera dök upp först 1976 och kortformen såpa ännu senare.


Renhet = skönhet?

På 1800-talet och en bit in på 1900-talet såldes tvål med hygienargument men i takt med att tvättmöjligheterna ökade föll den argumentationen bort och ersattes med skönhetsargument riktade till kvinnor. Bistra överstar, vitklädda läkare och gulliga barn ersattes med kungligheter och filmstjärnor. Annonstemat 9 filmstjärnor av 10 använder Lux gick 1932-1971 i Sverige. Alltså i 39år! I slutet av 1900-talet modifierades skönhetsargumenten i riktning mot vård och omsorg; nu blev tvålarna milda och hudvårdande, innehöll endast naturliga tvålämnen, återfuktade och tillförde inbyggd hudkräm, vitaminer, fruktextrakt...

Hos www.moderjord.nu finns massor av underbara ekologiska örtbaserade tvålar.
Ayurvedisk och ekologisk tvål gjord av 18 örter!

Underbar tvål med doft av Nag champa

Ljuvlig tvål med doft av jasmine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar