fredag 13 april 2012

Nässköljning-Neti


Varför sköljer man näsan?

Nässköljning är en klassisk yogametod, kallad neti, där man sköljer näsan ren med ljummet fysiologiskt saltvatten, dvs vatten med 0,9 % koksalt.

Traditionellt rekommenderas neti mot olika besvär i näsa och bihålor, för bättre näsandning, ökad mental klarhet och som förberedelse för yoga och meditation.
Många människor gör nässköljning på morgonen för att starta dagen på ett uppfriskande sätt. Andra sköljer näsan när de kommer hem från arbetet, speciellt om de arbetar i dammig miljö.
Denna enkla metod renar och fuktar näsan, men framför allt stimulerar den slemhinnorna. På ytan av slemhinnorna, i näsa, bihålor, luftrör och bronker och i örontrumpeten mellan näsa och mellanöra, sitter de mikroskopiska flimmerhåren (cilierna). Deras funktion är att hålla luftvägar och bihålor rena genom att ”sopa” ut slem och smuts.

Nässköljning aktiverar flimmerhåren så att slem med damm, pollen, virus och bakterier effektivt transporteras ut. På detta sätt hålls luftvägarnas eget renings– och försvarssystem i god form.
Detta är en av orsakerna till att neti kan lindra och förebygga förkylning, pann– och bihåleinflammation, astma och luftvägsallergier samt olika besvär vid luftförorening.

I många länder är nässköljning känt som en gammal effektiv huskur mot förkylning och redan i början av 1900–talet fanns kannor och sprutor för nässköljning till försäljning på apotek i Europa.
Idag har många läkare upptäckt fördelarna med metoden och rekommenderar den som ett naturligt, effektivt och biverkningsfritt alternativ till näsdroppar eller nässpray.
Nässköljning förbättrar din allmänna hälsa. Ju mer regelbundet du sköljer näsan, desto större och mer varaktig blir effekten.” (Prof dr Thomas Schmidt, Hannovers Medicinska Universitet)

Förr... 
I yogatraditionen finner vi Neti som en av de så kallade Hatha Yoga metoderna, övningar man gör för att rena kroppen. Det finns liknande övningar för ögonen, magen och tarmarna. Neti finns i olika variationer men den enklaste och behagligaste är nog att med en speciell kanna (se bild) hälla saltvatten genom näsan. Motsvarande metoder, i mer eller mindre fulländad form, kan spåras i de mest olikartade kulturer.

Hos oss här i Norden är nässköljning känt som en gammal huskur mot förkylning och infektioner. Gamla fiskare från västkusten berättar att de hela livet undgått förkylningar genom att dagligen suga in saltvatten i näsan, från handen eller från en liten skål, och spotta ut det igen genom munnen. Liknande beskrivningar av hur människor använder havsvattnets helande och desinficerande verkan finner vi i bl a Frankrike, Finland och till och med från Jamaica.
På våra pensionärsgrupper kan många komma ihåg hur de som barn brukade använde nässköljning vid förkylningar. Vid sekelskiftet kunde man fortfarande köpa nässköljningskannor av glas på många apotek i Skandinavien.

Följande exempel är från Sydsverige: På en militärförläggning hade man saltvatten stående i en stor tunna. Nederst satt en kran med en liten gummislang. Kände soldaterna att en förkylning var på väg satte de näsan in under kranen, öppnade för vattnet och lät det rinna igenom näsan. Det var det effektivaste medlet de kände mot förkylningar.

I dag..
I lång tid har det sett ut som om denna gamla teknik skulle glömmas bort i skuggan av den moderna medicinen. Då de första yogalärarna från vår skola, för över tjugo år sedan, kom från Indien till Skandinavien med de första nässköljningskannorna, var det nästan okänt och för många ett exotiskt kuriositet. Men idag har nässköljning blivit en populär och etablerad metod - som enkel kroppshygien och som ett billigare och framför allt sundare alternativ än näsdroppar och nässpray. Svenska läkare visar stort intresse: " Vi rekommenderar nässköljning mot torra slemhinnor, till personer med allergi och vid arbete i dammig miljö", säger överläkare Dr. Claude Laurent från Öron- näsa-hals kliniken i Falun. Han och hans kollega Dr. Matström från Huddinge Sjukhus i Stockholm är två av många läkare som idag rekommenderar denna metod till sina patienter.



 Så här gör man..
  • Till nässköljning används en netikanna, en halvliterskanna med en pip som passar i näsborren. Häll en tesked salt i kannan. Fyll den med ljummet vatten och låt saltet upplösas.
  • Du kan använda vanligt salt, men försök att hitta salt utan antiklumpmedel. Havssalt kan också användas. OBS! det är ett fåtal människor som får allergiska reaktioner av havssalt (eventuellt kan det innehålla pollen).
  • Vattnet i kannan har nu samma salthalt som kroppen (0,9 %), och kommer att kännas behagligt när det rinner genom näsan.
  • Neti görs bäst över ett handfat. Håll kannan i ena handen och sätt pipen i ena näsborren, så att den sluter tätt. Böj dig framåt och andas avslappnat genom munnen. Vrid huvudet lite åt sidan (se bilden). Nu rinner vattnet av sig själv in genom ena näsborren och ut genom den andra. När hälften av vattnet runnit genom ena näsborren, blås försiktigt ut resterande vatten och slem. Och upprepa det hela till andra sidan.
  • Slutligen måste näsan torkas. Böj dig framåt så att huvudet hänger nedåt, och låt resterande vatten rinna ut. Stäng en näsborre med pekfingret, vrid huvudet från sida till sida, och blås ut försiktigt (aldrig för kraftigt) genom en näsborre åt gången - tills näsan är torr. Denna övning till att torka näsan är en viktig del av nässköljning och ska göras varje gång.
  • Efter nässköljning kan man med fördel göra andningsövningar - framför allt Blåsbälgen och Kapalabhati, som renar lungorna och luftvägarna och förser blodet med syre. Som en harmoniserande avslutning på ett sådant litet program kan du också göra Växelandningen för att få mer balans och klarhet i hjärnan.

Film som visar hur man gör..






 Hos Moder Jord kan du köpa näskannor och salt för att själv testa hur bra kannan och tekniken är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar