måndag 19 september 2011

Ghee eller Ghi om man vill :)

Jag har hört talas om Ghee, men vill gärna veta mer om detta.

Ghee, Ghi - också känt som renat smör - är en förträfflig produkt. 
Består av smält smör som befriats från bottensats och skum. Mycket värmetåligt och ger en utpräglad smörsmak.
Ghi har traditionellt använts i framförallt ayurvedisk-indisk matlagning men även vid utvärtes bruk t ex som lindring vid olika hudåkommor. Ghi minskar Pitta och Vata. Även Kapha kan använda ghi men i något mindre mängd. Ghi smörjer tarmarna och har läkande effekter.

Ghi är toppen vid laktosintolerans, glutenallergi, mjölkproteinallergi och sockeröverkänslighet (mot mjölksockret) eller vid lektinbelastning. 

Ghi lämpar sig särskilt väl för matlagning vid hög värme, som t.ex. wok och frityr. Ghi  är nämligen väldigt värmetåligt och smälter utan att få bränd bismak.

När vi använder Ghi luckras slaggämnena upp i kroppen och det underlättar utsöndringen av slaggämnena eftersom de lättare kan transporteras ut ur kroppen. 

Hållbarhet och förvaring: Det håller sig hur länge som helst i kylskåp och rykten säger att det kan hålla sig i 1 år i rumstemperatur, men vi rekommenderar max ca ett halvår i kylskåp eller några månader i rumstemperatur.

 Hur gör man Ghee, Ghi? Vad behövs?

1 paket osaltat ekologiskt smör.
1 st kastrull

Gör så här:

Smält smöret långsamt i en kastrull på låg värme.

När smöret smält helt och hållet, låt det sjuda på plattan i ca en timme. Håll så låg värme som möjligt så att det inte bränns på botten. Titta till det då och då, men undvik att röra om, meningen är att bottensatsen ska separeras från oljan.

Efter en timme kan det se ut ungefär så här. En vit, mjölkig massa har separerats från smörfettet, och ett skum har lagt sig på ytan. Rör inte detta, utan låt det svalna ca en kvart.

När det svalnat lite har den vita mjölkiga massan sjunkit till botten och ett lager skum lagt sig på ytan. Skumma av ytan så den blir helt blank.

Nu är det dags att filtrera bort bottensatsen. Häll genom filterpapper eller filtertyg. Här använder man en sil och ett kaffefilter. Blir filtret så igenslammat att det tar stopp helt kan man behöva byta det någon gång, och om det tar så lång till att smöret börjar tjockna kan man värma på det lite emellanåt. När man är färdig ska oljan vara helt klar och ha en vacker gyllengul färg.

Häll upp i en glasburk och förvara i kylskåpet där den säkert håller minst ett halvår. Den stelnar i kylen och blir då lite ljusare i färgen, men får tillbaka sin vackert guldgula färg vid användning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar