fredag 16 september 2011

Gurkmeja (Turmeric)

Gurkmeja vad är det?

Gurkmeja (Curcuma longa) är en art i växtfamiljen ingefärsväxter och en krydda som är vanlig i det indiska köket. Det är växtens rot som kokas, torkas och mals till ett gult pulver.
Gurkmeja har använts över 2500 år i Indien och ses allmänt som en universalmedicin.
Inom ayurveda beskrivs följande medicinska egenskaper hos gurkmejan:

Blodrenande, underlättar matsmältningen, hjälper mot nästäppthet, lindrar hosta och astma, motverkar artrit, diabetes och inflammationer, desinficerande, blodstillande och är bra för tarmfloran

Gurkmeja renar kroppens alla system. Minskar slembildning och är anti-inflammatorisk. Ämnet curcumin skyddar cellernas yttre membran och stärker det. Renar blodet och reducerar fett. Descinficerar och är bra mot hudåkommor. Gurkmeja har en energigivande effekt på immunförsvaret. Viktig för leverns arbete. Innehåller både den bittra och den sträva smaken som vi i väst inte får i oss tillräckligt av. Upprätthåller rörlighet i leder och muskler. Bra vid förkylning  och blandas då i varmt vatten med honung och ingefära. 

Gurkmeja är bra för alla doschor (Vata, Pitta och Kapha.)

Modern forskning har visat att  curcumin (även kallat kurkumin) är en kraftigt verkande antioxidant och tillsammans med  andra verksamma ämnen i gurkmejan tycks den kunna sänka kolesterol och skydda mot Alzheimers och cancer. Men då i doser långt över det som går att klämma in i en normal svensk kost.  Lyckligtvis behöver du inga medicinska argument för att öka konsumtionen av gurkmeja. 


Gurkmeja mot acne, psoriasis och andra hudproblem

Gurkmeja som puder eller blandat med olja användas i Asien på sår och hudsjukdomar som acne och psoriasis. De antiinflammatoriska egenskaperna kan vara en förklaring till en positiv verkan.
Gurkmeja är antiseptisk liksom många kryddor. I djurstudier har man visat att gurkmeja får strålskadad hud att läka snabbare. 


Antioxiderande

Gurkmeja innehåller rikligt av antioxidanter.




Finns det biverkningar av curcumin? 

Försökspersoner har ätit stora mängder curcumin utan biverkningar. I Indien finns inga signifikanta indikationer på nämnvärda biverkningar från curcumin via gurkmeja.





Hos www.moderjord.nu finns följande produkter som innehåller Gurkmeja/Turmeric

2 kommentarer:

  1. Intressant! Hade inte en aning..

    SvaraRadera
  2. Vilken olja ska blandas med gurkmeja mot psoriasis?

    SvaraRadera